FOTO: Dolu nohu z plynu, v centre Nitry začala platiť „zóna 30“


FOTO: Dolu nohu z plynu, v centre Nitry začala platiť „zóna 30“
Galéria: 8 fotiek
Foto: Nitrak.sk

Zóny 30 fungujú už desiatky rokov v mnohých zahraničných mestách, obľúbené sú napríklad v Berlíne, Hamburgu či v Prahe. Na Slovensku ide zatiaľ o novinku, no niektoré mestá ju už začali postupne zavádzať. K Bratislave, Košiciam, Žiline, Trenčínu a Trnave sa najnovšie pridala aj Nitra. Na viacerých uliciach v meste totižto pribudli nové značky. 

„Zóny s 30-kou sme zaviedli zatiaľ hlavne v centre Nitry, a to v tých dopravne najvyťaženejších a najexponovanejších lokalitách s veľkým pohybom chodcov,“ vysvetlil hovorca mesta Tomáš Holúbek a uviedol, že ide napríklad o ulice Farská, Palárikova a časť Štefánikovej. Zóna s obmedzenou rýchlosťou jazdy bola tiež zriadená aj na ulici Školská.


Mesto uvažuje aj o ďalšom rozšírení zón

Tridsiatka v týchto lokalitách platí len pár dní, podľa slov hovorcu je to približne od minulého piatku. Mesto však nepopiera, že v blízkej budúcnosti dôjde k rozšíreniu týchto zón.

„Ešte je priskoro vyvodzovať, aký má toto opatrenie efekt. V každom prípade to budeme sledovať a vyhodnocovať a aj na základe skúseností s opatrením budeme uvažovať o rozšírení zón s 30-kou do ďalších častí mesta, hlavne tých, kde by znížená rýchlosť mohla viesť k zvýšeniu bezpečnosti a k upokojeniu dopravy,“ dodal Holúbek.


Čo je to zóna 30?

Zóny s obmedzenou rýchlosťou jazdy sú označené dvomi typmi značiek v tvare pravouholníka – č. 268 a 269. Dopravná značka č. 268 označuje začiatok zóny, v ktorej je zakázané jazdiť rýchlejšie ako vyznačenou rýchlosťou v kilometroch za hodinu. Značka č. 269 označuje koniec tejto zóny.

V mestách ich zavádzajú najmä z dôvodu znižovania hlukovej záťaže obyvateľov a zvyšovania bezpečnosti. Spomaliť dopravu na rýchlosť 30 km/h je podľa Plánu udržateľnej mobility žiaduce najmä v takých oblastiach, kde sa pohybuje väčšie množstvo detí a chodcov, križovatky nie sú vyznačené dopravným značením a kvôli zaparkovaným autám je tam zhoršená prehľadnosť.







Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu